Tecrübeli emtia yatırımcısı Peter Brandt, son tweet’inde, 1947’den beri 100 ABD dolarının satın alma gücünün, nasıl düştüğüne dair bir grafik yayınladı.
Brandt bunu “kesin bir ticaret” olarak nitelendirdi ve bunun mutlak güven duyduğu tek ticaret olduğunu da belirtti.
“Dolar ve diğer yetki para birimleri zamanla satın alma gücünü kaybetmeye devam edecek.”
The sure-thing trade!!!!!!!
The only trade in which I have ABSOLUTE confidence in is that the purchasing power of the U.S. Dollar (and all fiat currencies) will continue to erode pic.twitter.com/wnVhRHZ8oI
— Peter Brandt (@PeterLBrandt) January 27, 2022
Paylaşılan tweet’in yorumlarında ise Twitter kullanıcıları, Bitcoin’in bu sorunu çözdüğünü belirtmeye başladı. İki yıl önce başlayan pandemi nedeniyle ABD hükümeti, 2020’de tek başına 6 trilyon dolardan fazla para bastı ve hükümet daralma politikasını sürdürüyor.
Diğer ülkelerdeki merkez bankaları da aynı şekilde davranıyor. Bitcoin, konut piyasası krizinden sonra, 2009 yılında bankalar tarafından kontrol edilen ve kolayca basılan fiat para birimlerine (itibari para) alternatif olarak yaratıldı.
USD veya diğer itibari para birimlerinden farklı olarak, Bitcoin’in 21 milyon sabit arzı vardır ve bunun 18 milyonu halihazırda dolaşımdadır. Bu yılın Kasım ayında Bitcoin, 15.500 dolardan işlem gördüğü Kasım 2020’den bu yana yüzde 402 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolara ulaştı.
Şimdi ise, BTC geçen yılın tarihi zirvesinden neredeyse yüzde 50 düşmesine rağmen, Kasım 2020’den bu yana yüzde 206 artış gösterdi.
Kripto topluluğundaki birçok kişi, BTC’nin merkez bankaları veya tüm ülkeler tarafından resmi bir para birimi olarak kabul edileceğine inanıyor (El Salvador gibi). Mike Novogratz ve Anthony Scaramucci gibi ünlü finans uzmanları ve piyasadaki yatırımcılar, BTC’nin bir ödeme aracı değil, bir değer deposu olduğundan ve büyük olasılıkla bu şekilde kalacağından bahsediyorlar.