XRP nedir? XRP ve Ripple aynı şey mi? Kripto para biriminin en yeni üyelerinden biri de XRP. Kripto borsası her geçen gün bir yenilik sunuyor. Bitcoin, Litecoin, Ether ve diğer kripto para birimleriyle yeni tanışıyor olabilirsiniz. Bu yazıda XRP ve bunun Ripple ile ilişkisinden söz edeceğiz. Peki, XRP nedir?
XRP Nedir?
XRP nedir? Detaylıca anlatalım. Bir para birimi, bir bankalar arası ağ ve onu çalıştıran bir şirket… Her birine tek bir isimle atıfta bulunuyoruz. Bu da Ripple! Ripple’ın kendisi aslında bir ödeme platformudur ve aynı isimli bir şirket ile yönetilir. USD, Litecoin, Yen veya diğerleri gibi herhangi bir biçimde kesintisiz para transferlerine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu platformun yaratılmasının arkasındaki fikir, düşük maliyetlerle anında küresel işlemleri mümkün kılmaktı.
Bu durum dünyanın en büyük finansal oyuncularının ilgisini çekti. Çünkü uluslararası ağ olan RippleNet aracılığı ile ücretler olmadan dünya çapında para gönderebiliyorlardı.
XRP ve Ripple Aynı Şey mi?
RippleNet, bankaları ve firmaları birbirine bağlayan, paranın sorunsuz bir şekilde gönderilebildiği bir sistemdir. Ayrıca Ripple, bu sistemi yöneten şirketin ismidir. O halde XRP nedir? XRP ise bu sistemle ilişkili kripto para birimidir.
Ripple tarafından desteklenen, ödemelerin platform aracılığıyla kolaylaştırılmasına izin veren dijital varlıktır. Bununla birlikte, ödeme platformunu kullanmak için XRP’yi kullanmak gerekli değildir. Buna göre, Ripple ve XRP aynı şeyler olmadığı sonucu ortaya çıkar. XRP, tıpkı GBP ve USD gibi para biriminin bir kısaltmasıdır.
XRP’nin Diğer Para Birimlerinden Farkı Nedir?
XRP nedir? Açıkladıktan sonra XRP’nin diğer kripto para birimlerinden farkını anlatalım. Bu kadar çok kripto para birimi varken, XRP’yi farkı kılanın ne olduğunu bilmek önemlidir. Örneğin, Bitcoin Cash veya Bitcoin yerine neden XRP kullanılmalıdır?
Bu para biriminin bilmeniz gereken 4 farklı özelliği var. Bunlar:
- Hacim: Ripple, hisse senedi çıkaran bir şirkete benzer şekilde, başlangıçta 100 milyar XRP token yayınladı. Bu rakam, şimdiye kadar olabilecek maksimum token miktarı. Bu yüzden XRP hacminin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
- Sahiplik: Diğer kripto para birimlerinin en önemli unsurlarından biri, tamamen ademi merkeziyetçi olmaları ve herhangi bir otoriteye veya bireye ait olmamasıdır. Buna karşılık Ripple, yaratılan 100 milyar XRP’nin 61 milyarına sahiptir. Ayrıca bu para biriminin geri kalanı açık piyasada serbestçe alınıp satılabiliyor.
- Hız: XRP ve diğer kripto para birimleri arasındaki bir diğer tanımlayıcı fark, ödemelerin işlenebilme hızıdır. XRP ile yapılan bir işlem sadece 4 saniyede sonuçlanıyor. Bu arada Bitcoin için işlem süreleri, ağın ne kadar sıkışık olduğuna bağlı olarak değişebilir. Genelde 10 dakikadan 16 saate kadar sürebiliyor.
- Amaç: XRP, finansal kurumlar için birden fazla aracıya ihtiyaç duymadan veya genellikle bu tür işlemlerle ilişkili büyük ücretler olmadan basit, hızlı ve sınır ötesi ödemeler yapmaya izin veren bir para birimidir.