Sabit

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

5 Kolay Adımda Kredi Kartıyla, Sabit Coin Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın, döviz ya da değerleneceğini düşündüğümüz herhangi bir birim alıp satmak her yatırımcının aklından geçen bir yoldur. Buradaki tüm sorunları, engelleri aşmak için ise döviz endeksli kripto para birimini sizlere bu yazımızda tanıtacağız.

Sabit Para (Stabilcoin) Nedir?

Öncelikle bu varlığı almadan önce ne olduğunu ve hangi alanlarda kullanabildiğimizi tanıtmakta fayda görüyoruz.

Sabit para (stabilcoin), itibari para veya değerli metallere endekslenmiş kripto varlıklardır. Burada itibari para olarak nitelendirdiğimiz birimler Dolar, Türk Lirası, Euro gibi varlıklardır. Değerli metaller olarak bahsettiğimiz varlıklar ise gümüş, altın gibi birimlerdir. Bu varlıkların temel olarak geliştirilme sebebi ise yaygın olarak yaşanan fiyat oynaklıklarından etkilenmemek amacıyla yatırımcıların kullanımına sunulmuştur.

Sabit Para Birimlerinin Çalışma Sistemi Nasıldır?

Bir varlığın fiyatını ya da değerini takip ederek bir kripto para birimi oluşturmak öncelikle endeksleme mekanizması gerektirir. Bunu uygulamanın ise birçok yolu vardır, ancak çoğu yöntemde teminat görevi üstlenen başka bir varlık destek görevi görür. Bazı yöntemlerin diğerlerine kıyasla başarı oranı çok yüksek olsa da garantili endeks diye bir durum mümkün değildir.

Sabit Para Birimlerinin Türleri Nedir?

Kripto para piyasasında 3 farklı sistemde çalışan sabit para birimi bulunmaktadır. Bunlar ise; itibari para destekli, kripto destekli ve de algoritmik olarak karşımıza çıkmaktadır.

İtibari Para Destekli Sabit Paralar

İtibari para destekli bir sabit para birimi, havuzunda USD ya da GBP gibi bir itibarı para tutar. Bunu örnekleyecek olursak, her bir BUSD, teminat olarak tutulan bir ABD dolarıyla desteklenir. Yatırımcıların, endeks oranı üzerinden sabit para birimleri ile itibari paralar arasında geçiş yapması da bu türde mümkündür.

Örneğin bir BUSD’nin fiyatı bir ABD dolarının üstüne çıktığını varsayalım. Bu durumda yatırımcılar ABD dolarını BUSD’ye dönüştürerek daha karlı satış yapma fırsatı elde etmiş olurlar. Ancak bu durumun ardından BUSD’de aşırı satış gerçekleştiği için fiyat tekrardan bir dolara sabitlenir.

Kripto Destekli Sabit Paralar

Kripto destekli sabit para birimleri ise itibari para destekli sabit para birimlerine benzerlik göstererek çalışır. Ancak iki türü ayıran özellik, rezerv olarak dolar ya da başka bir para birimi kullanmak yerine teminat olarak kripto para birimleri tarafından desteklenir. Bu türde bilmemiz gereken önemli noktalardan biri de kripto piyasası aşırı oynak olduğu için kripto destekli sabit para birimleri fiyat oynaklığına karşı önlem niteliğinde rezervlerinde aşırı teminatlandırma yaparak sistemi yürütür.

Bu türde ise farklı bir mekanizma kullanılarak sistem ilerleme sağlıyor. Kripto destekli sabit para birimleri coin yakma ya da coin çıkarma durumunu tam olarak yönetmek için akıllı sözleşmeleri kullanır. Bu durum ise yatırımcılar için daha güvenli bir hale evriliyor, nedeni ise yatırımcılar sözleşmeleri bağımsız olarak denetleyebilmeleri olarak sunuluyor.

Kripto destekli sabit paralarda yatırımcıları bir de sorumluluk karşılıyor. Bu sistem ise şu şekilde ilerliyor; kripto destekli sabit para birimleri, topluluğun projedeki değişikliklere yönelik oy kullanabildiği Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar (DAO) tarafından idare edilir. Buna bağlı olarak, ya en iyi kararların alınacağı konusunda DAO’ya güvenmeniz ya da sizin de sürece dahil olmanız gerekiyor.

Algoritmik Sabit Paralar

Algoritmik sabit paralarda diğer sabit paralarda olan işleyişten farklı bir durum mevcut. Bu türde rezerve yönelik ihtiyacı ortadan kaldırarak, çıkarılan coin’lerin arzı tıpkı merkez bankalarının para politakasına benzer şekilde akıllı sözleşmeler ve algoritmalar kullanılarak sistem yürütülür.

Ancak, bu türün diğerlerine kıyasla daha az tercih edildiğini sebebinin ise bu türün başarıyla yürütülmesinin zor olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz.

Peki Sabit Para Birimlerinin Bizlere Sunduğu Avantajlar Nedir?

Sabit para birimleri gündelik ödemelerde kullanılabilir. Yaşanan oynaklıklar dolayısıyla yatırımcılar günümüzde kripto para birimleri yerine sabit para birimlerini kullanmaya yönelmiştir. Popüler sabit para birimleri endeksleri sayesinde yatırımcıları korumakta olan başarısını bizlere kanıtlamıştır.

Bir diğer avantajına gelecek olursak, sabit para birimleri blockchain tabanlı olarak çalışır. Bu da sahip olduğunuz sabit para birimini başka bir kişiye rahatlıkla ve güvenli bir şekilde transfer edebileceğiniz anlamına geliyor.

Ek olarak belirtmek gerekirse yanlış işlem yapma ya da çift işlem gerçekleşmesi bu tür varlıklarda neredeyse imkansızdır.

Sabit Para Birimlerinin Dezavantajları Nedir?

Çoğu popüler sabit para birimi bu güne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmasa da sabit para birimlerinin endekslerini koruyacağının bir garantisi yoktur. Eğer ki bir sabit para birimi endeksini koruyamaz ise tüm değerini hızlı bir şekilde kaybedebilir.

Bir çok avantajı mevcut olsa da dezavantajları da olan sabit para birimlerinin bir türü olan itibari para destekli sabit paralar, kripto para birimlerine kıyasla daha merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Teminat bir birim tarafından tutulur ve bu sabit para birimi dışarıdan finansal düzenlemelerle de karşılaşabilir. Bu da teminatı elinde tutan birime coin üzerinde önemli ölçüde kontrol sağlama yetkisi sunar.

Sektördeki En Popüler Sabit Para Birimleri!

Tether (USDT)

Tether (USDT), ERC-20 protokolüne bağlı blok zinciri üzerinde sistemini kurmuştur. Tether (USDT) sabit para birimi, 2015 yılında Tether Limited tarafından piyasaya sürüldü.

USDT, ABD dolarının sanal versiyonunu temsil eden sabit para birimidir. Değeri 1 ABD dolarına endekslenmiş şekildedir. Tekrardan belirtecek olursak, yatırımcılar, blockchain sistemini kullanarak bakiyelerini rahat bir şekilde başka bir kişiye ya da bir cüzdana transfer edebilirler.

Binance USD (BUSD)

BUSD, Paxos ve Binance tarafından geliştirilmiş bir sabit para birimidir. BUSD, itibari para destekli bir sabit para birimidir ve ABD dolarına endekslidir. BUSD’nin toplam arzına eşit bir miktarda ABD doları, FDIC tarafından sigortalı olan ve Paxos’un rezervi işlevini gören ABD bankalarında güvenli bir şekilde saklanmaktadır.

PAX Gold (PAXG)

PAXG, altın tarafından desteklenen ve altına endeksli bir sabit para birimidir. PAXG’ye sahip olan herkes, Paxos Trust Company tarafından korunan temel fiziksel altına da sahiptir. PAXG genellikle kripto borsalarının yüksek oynaklığına karşı bir koruma olarak kullanılır. Bir PAXG’nin fiyatı, Londra külçe altınının bir ons’una endekslidir.

Binance Üzerinden Kredi Kartıyla Nasıl Sabit Para Birimi Alınır?

Dünyadaki en iyi kripto borsalarından biri olan Binance üzerinden kredi kartı ile sabit para birimi almak oldukça kolaydır.

Kredi kartı ile sabit para birimi satın alma evresine geçmeden önce Binance’ye kayıt olmanız gerekiyor.

Aşağıdaki yeşil butona tıklayarak hemen şimdi ücretsiz Binance hesabı oluşturabilirsiniz.

Hemen Şimdi Ücretsiz Kayıt Olun!

600’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den para kazanmak için buraya tıklayarak Binance’ye ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

İşte 5 kolay adımda kredi kartı ile sabit para birimi almanın yöntemi:

1. Adım: Binance hesabınıza giriş yapın ve ardından [Kripto Al] seçeneğine tıklayın ve ardından karşınıza çıkacak seçeneklerden [Kredi/Banka Kartı] seçeneğine tıklayın.

Kredi

2.Adım: Satın almak istediğiniz itibari para birimini ve satın almak istediğiniz sabit para birimini seçin ve devam seçeneğine tıklayın.

Kredi

3.Adım: Bu adımda ise kredi kartınızı aşağıdaki [Yeni Kart Ekle] butonuna tıklayarak ekleyin.

 

Kredi

4. Adım:  Ardından kredi kartı bilgilerinizi girin. Sadece kendi adınıza kayıtlı kredi kartlarıyla ödeme yapabileceğinizi lütfen unutmayın.

Kredi

5. Adım: Aşağıdaki görselde 1 numaralı ok işareti ile gösterilen kısımdan ülkenizi seçin, 2 numaralı ok işareti ile gösterilen kutucuğa açık adresinizi yazın, 3 numaralı ok işareti ile gösterilen kutucuğa şehrinizi yazın, 4 numaralı ok işareti ile gösterilen yere posta kodu bilginizi girin. Son olarak 5 numaralı ok işareti ile gösterilen [Onayla/Kart Ekle] butonuna tıklayın.

Kredi

Şimdi ise ödeme bilgilerinizin doğru olup olmadığını kontrol edin ve hemen ardından 1 dakikalık süre içerisinde [Confirm/Onayla] butonuna tıklayarak işleminizi onaylayın. 1 dakikalık süreyi aştığınız takdirde satın alacağınız kripto para fiyatı ve miktarı tekrardan güncel fiyatlar üzerinden otomatik hesaplanacaktır. En son güncel piyasa fiyatını görmek için [Yenile] butonuna tıklayabilirsiniz. Borsaya ödeyeceğiniz komisyon oranı işlem başına sadece yüzde 2’dir.

Son olarak bankanızın OTP işlem ekranına yönlendirileceksiniz. Ödemeyi onaylamak için ekrandaki günlük kullanımda olduğu gibi talimatları izleyin.

5 Kolay Adımda Kredi Kartıyla, Sabit Coin Nasıl Alınır?
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!