Blockchain Teknolojisinin Kullanımı
Blockchain Teknolojisinin Kullanımı

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Blockchain Teknolojisinin Kullanımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain teknolojisinin kullanım alanları nerelerdir? Bitcoin ile görmüş olabileceğiniz gibi Blockchain teknolojisi para ve mali işlerin saklanması ve bunların transferinde kullanılmaktadır. Ancak parasal transferler Blockchain teknolojisinin kullanılabileceği tek alan değildir.

Blockchain teknoloji olarak, veri saklama ve transfer etme amacıyla oluşturulmuş bir teknolojidir. Bu teknolojinin üzerine farklı alanlarda, farklı teknolojiler inşa etmek mümkündür. Öyle ki yapılan araştırmalar ve anketler gösteriyor ki bu teknolojinin verdiği güven ve şeffaflıktan ötürü, birçok şirket bu teknolojiyi kullanmaya yönelik girişimlerde bulunmaya başlamışlardır.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Blockchain Teknolojisinin Bankacılık Sektöründe Kullanımı

Blockchain dediğimiz zaman, bu teknolojiyi kullanmaktan en fazla yarar sağlayacak sektör muhtemelen bankacılık sektörüdür. Öyle ki eft, havale veya swift ile yurt dışı para transferlerinin pahalı ve uzun sürmesi tüketicileri oldukça yormaktadır.

Bir çoğumuz, A bankası kullanırken, yaptığımız havaleler için cüzi de olsa ödeme yapıyor ve bunu neden yaptığımızı soruyoruzdur. Bazen, hafta sonu para yollamamız gerekirken bunu yapamadığımız için mağduriyet yaşadığımız bile oluyordur.

Bankaların bu teknolojiye adapte olması ile, banka müşterileri yaptıkları işlemleri saniyesi saniyesine izleme fırsatına sahip olur. Yaptığınız veya beklediğiniz ödemeyi takip edebilir, hangi aşamalarda olduğunu görebilirsiniz. Ve en iyisi de bu transferlerin maliyeti oldukça az olduğu için, bankalar da bu maliyetleri düşürerek, banka müşterilerine fayda sağlamış olacaktır.

Blockchain Teknolojisi scaled

Bu teknolojinin bir diğer faydası ise, kurumlar arası veya ülkeler arası yapılan para transferlerinin daha güvenilir ve hızlı olmasını sağlamasıdır. Öyle ki, swift işlemlerinin günlerce bazen haftalarca sürdüğü bir çağda Blockchain teknolojisi bu sorunları çözmek için kullanılabilir.

Uluslararası çalışan yatırım bankaları veya, uluslararası hisse yatırım yapan kurumlar için de aynı şekilde sorunlar olabilmekte, Blockchain teknolojisi ile bu sorunlar azamiye indirilip, güvenilir ve daha hızlı işlemlere olanak sağlar.

Blockchain Teknolojisinin Kripto Para Sektöründe Kullanımı

Bu sektördeki faydalarına girmeden önce mali piyasalar ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapmakta fayda var. Bretton Woods anlaşması ile ülkeler paraları dolara, dolar ise altına endekslenmişti.

Böylece ülkeler ellerinde ne kadar dolar bulundurur ise o kadar para basabilecek ve enflasyonu bir nebze de olsa baskılayabileceklerdi. Ancak, Amerikan Başkanı Richard Nixon ile bu anlaşmaya son verilmiştir. Arkasından tabiri caiz ise karşılıksız dolar basılmış ve sonu bilinmeyen bir enflasyon macerası başlamıştır.

Bu tür olayların olması ya da ülkedeki siyasi, ekonomik ve bilhassa merkez bankalarının yanlış kararlarından dolayı birçok para birimi enflasyon yüzünden değerini yitirmektedir. Bu tür sebepler ile Bitcoin doğmuştur.

Bitcoin ve Blockchain üzerine kurulu para birimleri ise herhangi bir otoriteye veya herhangi bir merkeze bağlı olamaz. Bunun sebebi ise Blockchain teknolojisinin çalışma prensibidir. Kısaca bahsetmek gerekirse, topluma dağıtılmış veritabanı mantığı ile çalışan bu teknoloji, dünyada bu teknolojiyi çalıştıran bilgisayarlar kapanmadığı sürece devam edecektir.

Bir diğer fayda ise, Blockchain üzerine kurulu kripto para transferlerinin oldukça az maliye ile yapılıyor oluşudur. 2020 yılı itibariyle, milyonlarca dolara tekabül eden Bitcoin transferlerinin işlem ücreti kuruşlarla ölçülmektedir.

Blockchain Teknolojisinin Sağlık Sektöründe Kullanımı

Blockchain özü gereği veritabanı teknolojisi olduğu için, sağlık sektöründe kullanımı hem doktorlar için hem de hasta kişiler için oldukça faydalı bir teknolojidir. Hasta kişilerin verileri ağa işlendikten sonra tamamen güvenilir, müdahale edilemez ve sürekli depolanacak şekilde sistemde kalır. Ve hasta gizliliğini sağlama adına private key denilen, şifrelemeler ile bu bilgiler şifrelenebilir.

Bu bilgiler ağda kayıtlı olduğu için, bulunduğunuz ülkenin neresine giderseniz gidin ve hatta ülkeler arası seyahat etseniz bile anında erişebileceğiniz, elinizin altında dokümanlar olarak sizinle kalacaktır.

Blockchain Teknolojisinin Mülkiyet Konusunda Kullanımı

Yolu notere düşen herkesinde bildiği gibi, noter işleri oldukça maliyetli ve uzun süren işlemlerdir. Gerek tapu gerek ruhsat işlemleri olsun maliyetleri fazla olan konulardır. Öyle ki, araç, motosiklet gibi bilgilerin ruhsata işlendiği bir çağda, aldığımız, sattığımız araçların kaç kullanıcı değiştirdiğini bilemiyorum. Blockchain entegrasyonu ile bu sorunlar ortadan kaldırabilir, tüketici odaklı bir sistem oluşturulabilir.

Örneğin, Blockchain tabanlı bir otomobilin, yine bu teknoloji ile satış işlemini inceleyelim. Öncelikle, bu teknolojiyi adapte etmiş bir otomobilin şeceresi, karıştığı kazalar, yaptığı kilometreler ve her şey ağa işlenir. Bunu değiştirmek imkansız olacağı için, alıcı kişiler daha güvenli bir alışveriş yapmış olur.

Yine aynı şekilde tapu müdürlüklerinde oluşan dosyalama işlemlerinin verimsizliği, bu işlemlerin uzun sürmesi de Blockchain teknolojisi ile ortadan kaldırılabilir.

Blockchain Teknolojisinin Oy Sisteminde Kullanımı

Blockchain tabanlı bir oylama sistemi olabilecek çoğu sorunu ortadan kaldıracak nitelikte bir teknolojidir. Her oy, ağda depolanacak ve değiştirilmesi imkansız olacağı için oy sayımı ve olabilecek kanuna aykırı her durum bertaraf edilmiş olunur. Nitekim, Amerika Birleşik Devletlerinin bazı eyaletlerinde denenmiş olup, şeffaflık sağladığı için vatandaşlar tarafından oldukça hoş karşılanmıştır.

Sonuç olarak Blockchain teknolojisi birçok alanda kullanım kolaylığı sağlar. Ancak belirtmekte fayda var ki yeni bir teknoloji olduğu için dezavantajlar da vardır. Öyle ki bu teknoloji, binlerce ve milyonlarca bilgisayara bağlı olduğu için bu tür bir bilgisayar ağı yoksa eğer oluşturmanın bir maliyeti olacaktır. Ve kullanım alanlarından da görülebileceği gibi genellikle tüketici/vatandaş dostu olan bir teknoloji olduğu için akıllara çeşitli soru işaretleri de gelebilir.

Örnek olarak, Blockchain tabanlı bir para birimin kabul edilmesi, merkez bankalarının karar verme mekanizmasını ortadan kaldıracağı için, bu tür bir teknolojinin adaptasyonuna sıcak bakılmayabilir. Nitekim, merkez bankaları olası durumlarda para basma kararına sahipken, Blockchain tabanlı para birimleri, özellikle en bilinir olan Bitcoinin sınırlı sayıda olması nedeniyle, istenilen ve istedikleri kadar basabilecekleri para birimleri değildir.

Blockchain Teknolojisinin Kullanımı