Litecoin Blok Ödülü Yarılanması

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

  1. Haberler
  2. ARAŞTIRMA
  3. Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Fiyata Ne gibi Etkileri Olabilir?

Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Fiyata Ne gibi Etkileri Olabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazıda sizlere Litecoin Blok Ödülü Yarılanması yani Litecoin (LTC) Halving‘i hakkında detaylı bilgi vereceğim ve bunun fiyata ne gibi etkileri olabileceğini anlatacağım.

Bu yazım 8 gün önce yani 1 Ağustos 2023 tarihinde Litecoin’in blok ödülü yarılanması gerçekleşmeden önce “Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Fiyata Ne gibi Etkileri Olabilir? l İbrahim COŞAR” adlı YouTube videomdan derlenmiştir. Bu yazıyı okuduktan sonra videomu izlemek isterseniz bu yazının sonunda videoma ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.

1. Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) olayı nedir?

Litecoin blok ödülü yarılaması (halving) olayı, Litecoin’in madencilere her blok üretildiğinde (yaklaşık her 2,5 dakikada bir) verilen coin miktarını yarıya indiren bir olaydır.

İlginizi Çekebilir: ABD Red Book (Kırmızı Kitap) Nedir?

Litecoin ilk başladığında, madencilere blok başına 50 Litecoin ödülü veriliyordu. Her 840.000 blok kazıldıktan (yaklaşık her 4 yıl) sonra, blok ödülü yarıya iner ve blok ödülü blok başına 0 olana kadar (yaklaşık olarak 2142 yılına kadar) yarıya inmeye devam eder.

Şu anda, blok ödülü 12,5 coin’dir ve blok halving sonrasında blok başına 6,25 coin’e düşecektir.

2. Blok Ödülü Yarılanması (Halving) olayı neden yapılır?

Litecoin, enflasyonu önleyen bir deflasyonist para birimi olarak tasarlanmıştır. Altın gibi, Litecoin’in arzı zamanla azalacak ve böylece daha da kıt hale gelecektir. Litecoin arzı azaldıkça ve talep arttıkça, Litecoin enflasyona karşı bir hedge (riskten korunma) olarak kullanılabilir, çünkü fiyat, fiyat dengesine göre artacaktır.

Kripto para borsalarında ömür boyu geçerli indirim kazanmak ister misin? Eğer komisyonlarını geri almak istiyorsan aşağıdaki yatırımcılara özel kutucuğa hemen tıkla!

Öte yandan, fiat para birimleri (ABD doları gibi) para arzı arttıkça zamanla enflasyona maruz kalırlar, bu da satın alma gücünün azalmasına neden olur. Bu, enflasyonla bozulma olarak bilinir. Basit bir örnek, on yıllar önceki konut fiyatlarıyla şimdiki fiyatları karşılaştırmak ve zamanla arttığını fark etmek olacaktır!

3. Öngörülebilir para arzı

Litecoin’in para arzı, zaman içinde programlanmış ve kontrollü bir şekilde artar. Bu, Litecoin’in mevcut enflasyon oranını, belirli bir zamandaki gelecekteki enflasyon oranını, dolaşımda olan Litecoin miktarını ve kaç tane Litecoin’in çıkarılmaya devam ettiğini anlamak için faydalıdır.

4. Litecoin (LTC) ihracını kim kontrol ediyor?

Litecoin’in ihracını, tüm Litecoin katılımcıları arasında konsensus yoluyla elde edilen ağın kendisi kontrol eder. Litecoin ilk tasarlandığından bu yana, bugüne kadar bazı konsensüs kuralları geçerlidir:

  • Toplam 84.000.000 Litecoin üretilecek.
  • 2,5 dakikalık blok aralıkları hedefi.
  • Her 840.000 blokta (yaklaşık her 4 yılda bir) gerçekleşecek yarılanma olayı.
  • Blok ödülü, 50’den başlayarak ve 0’a (yaklaşık olarak 2142 yılına kadar) ulaşana kadar her yarılanma olayında sürekli olarak yarıya iner.

Bu parametrelerde herhangi bir değişiklik, değişikliği onaylamak için tüm Litecoin katılımcılarının konsensusla anlaşmasını gerektirir.

5. Geçmiş halving etkinlik tarihleri

İlk halving olayı, 25 Ağustos 2015’te blok yüksekliği 840.000’te gerçekleşti.

İkinci halving olayı, 5 Ağustos 2019’da blok yüksekliği ‭1.680.000‬’te gerçekleşti.

6. Geçmiş halving fiyat performansı

Litecoin’in halving olayına göre fiyat performansı her zaman tartışılır. Bazı insanlar halving’in piyasa tarafından zaten önceden fiyatlandırıldığına ve dolayısıyla fiyatın herhangi bir şey yapmaması beklendiğine inanıyor. Diğerleri, fiyat dengesine bağlı olarak, litecoin talebi önceki halving olayından önce eşit veya daha büyükse, arzın halving’inin fiyatta bir artışa neden olması gerektiğini düşünüyor.
Aşağıda, iki halving olayının geçmiş fiyat performansını gösteren bir grafik bulunmaktadır:

Litecoin
Litecoin Halving Grafiği. Kaynak: TradingView

Sonuç

Şimdi ise kendi yorum ve düşüncelerimi ekleyerek hep birlikte bu durumu analiz etmeye çalışalım. Bu yazımın altında bu konuyla alakalı YouTube videomu bulacaksınız. O videomda grafikler üzerinden daha detaylı anlatıyorum onu izleyebilirsiniz.

Birinci halving olmadan yaklaşık 1 buçuk yıl önce LTC fiyatı zaten rekor kırmış ve yaklaşık 40 dolara çıkmış. Bir buçuk yıl sonra yani halving döneminde ise fiyat ortalama 4 dolarla düşmüş yani neredeyse yaklaşık 10 kat fiyat çakılmış.

İkinci halving olmadan yaklaşık 1 buçuk yıl önce LTC fiyatı yine rekor kırmış ve 300 dolar seviyelerine çıkmış. Bir buçuk yıl sonra yani halving döneminde ise fiyat ortalama 40 dolarlara düşmüş yani neredeyse yaklaşık 8 kat fiyat çakılmış. Bu fiyatlar dip fiyatlar bu arada.

Bu üçüncü halving’den iki buçuk yıl önce yine LTC fiyatı rekor kırmış ve 400 dolar seviyelerine çıkmış. 2 buçuk yıl sonra yani halving döneminden önce ise fiyat ortalama 40 dolarlara düşmüş dip yapmış yani neredeyse yaklaşık 10 kat fiyat çakılmış.

Bu perspektifle düşünürsek üçüncü halving ve sonrası için de bazı fiyat çıkarımları yapabiliriz.

Birinci Çıkarım: Her halving olduktan sonra fiyat hemen tepeye çıkmamış. Hatta dip yapmış. Haliyle kısa vade için LTC almamak gerek.

İkinci Çıkarım: Her halving olduktan sonra fiyat uzun vadede hep artmış. Mesela birinci halving olmuş fiyat ortalama 3 dolar seviyelerinden alım fırsatı vermiş ve 100 kat artarak 300 doların üzerine çıkmış. (Bu kısmı videomda yanlışlıkla 10 kat diyerek telaffuz etmişim kusura bakmayın.) İkinci halving olmuş fiyat ortalama 40 dolar seviyelerinden alım fırsatı vermiş ve 10 kat artarak 400 dolar seviyelerinin üzerine çıkmış.

Üçüncü Çıkarım: Üçüncü halving saatler sonra olacak ve fiyat şuan 90 dolar seviyelerinde son 1 yıla göre tepe yapmış durumda yani piyasa halving’i önceden fiyatlamış gibi duruyor. Haliyle halving’den sonra fiyat yine kısa süreliğine dip yapabilir ama bugün yarın değil belli olmaz belki 3-5 ay içinde olur önemli olan bu diplerden LTC toplamak uzun vade için. Çünkü bir sonraki boğada muhtemelen en az yine 10x gidecek gibi 90 dolardan toplansa bile uzun vadede yine kazanç getirir. Fakat benim düşüncem uzun vadeli yatırımcılar için biraz bekleyip 40-50-60 dolar seviyelerinden kademeli olarak toplamaları olur. Bir sonraki zirve için ve boğa döneminde Litecoin’de 1000 dolar seviyelerini görebiliriz. 40 dolar seviyelerinden toplayan önümüzdeki birkaç yıl içinde sadece LTC’den 25-30 kat kazanç elde edebilir.

Bu yazımı belki tam anlayamamış olabilirsiniz bu yüzden aşağıdaki YouTube videomu izlemeniz çok daha faydalı olacaktır.

Bu yazımda ve aşağıdaki videomda asla yatırım tavsiyesi yoktur. Bu yazılarım ve videolarım sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Litecoin Blok Ödülü Yarılanması (Halving) Nedir? Fiyata Ne gibi Etkileri Olabilir?
Yorum Yap
Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!