Beam Coin Nedir?
Beam Coin Nedir?

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Beam Coin Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beam, hayatımıza sessiz sedasız şekilde giren bir kripto para projesidir. Kripto para piyasasındaki son derece sağlam bir gizlilik odaklı oluşumdur. Proje piyasaya çıktığı günden bu yana çok büyük ilgi görmüştür. Temelinde gizlilik olan Beam, ayrıca Mimblewimble tabanlı ölçeklenebilir bir kripto para birimidir.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Performans açısından başarılı bir işlemdir. En önemli özelliklerinden birisi kullanıcıların kendi verileri konusunda tam kontrole sahip olmalarına imkan sağlamasıdır. Beam Coin’i Ocak 2019 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Bu yazımızda sizlere Beam Coin’in tüm özelliklerini ve neden tercih etmeniz gerektiğini anlatacağız. Ayrıca projenin temelini oluşturan Mimblewimble protokolü hakkında da sizlere bilgiler vereceğiz.

Neden Beam?

Bu sorunun en kısa yanıtı Beam’in üstün kripto para birimlerinden biri olmasıdır. Üstün olmak için birçok özelliğe sahiptir. Bunlardan bir tanesi Mimblewimble protokollerine dayalı bir para birimi olmasıdır. Bu protokole dayanan birçok yeni kripto paradan biri olan Beam Coin, gizlilik odaklı bir oluşumdur. Beam’in yaratılma amacı diğer Mimblewimble protokollü paralar olan ZCash ve Monero gibi piyasada eksik olan gizlilik odaklı para eksikliğini kapatmaktır.

Beam – Güçlü Gizlilik Denetimleri

Beam’in sahip olduğu en önemli özellik güçlü gizlilik denetimlerine sahip olmasıdır. Diğer gizlilik odaklı para birimlerinin sadece özel olarak talep edildiğinde işlemlere gizlilik modeli tanımladığı görülmektedir. Beam bunların dışında bir yöntem kullanarak her işlemi varsayılan olarak gizli yapar. Böylece kullanıcılar kişisel verilerinin tam kontrolünü elinde tutarlar. Hangi bilgilerinin herkese açık hale getirileceğine kendileri karar verirler.

Beam scaled

Beam’de bulunan bir diğer gizlilik özelliği de yapısında gizli işlemler ve gizli varlıklar kavramlarını bulundurmasıdır. Bu özellik ile tüm Beam platformlarında kolayca değiştirilebilen borçlanma araçları, yeni para birimleri, gayrimenkul varlıkları gibi yeni dijital varlık türleri oluşturulabilir.

Beam ekibi işlemlerini Mimblewimble protokolüne dayanarak yapmaktadır. Böylece Beam, diğer blok zincirleri gibi ölçeklenebilirlik sorunları yaşamaz. Beam ekibi bu sorunu Mimblewimble protokolü sayesinde yalın ve kompakt bir blok zinciri kullanarak çözmüştür.

Beam ayrıca, Mimblewimble protokolü kullanarak yapısındaki şişkinliği azaltıyor. Bu protokol sadece şişkinliği azaltmakla kalmayarak hesaplama ek yük taleplerinin de azaltılmasını sağlıyor. Böylelikle ağ ölçeklenebilirliği artıyor.

Beam, çeşitli işlem türlerini destekleyebilmek için Scriptless Script teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. Beam piyasadaki zamana bağlı transferleri, atomik swapları, basit değer transferlerini ve emanet ödemelerini destekler. Gizlilik odaklı bir oluşum olan Beam, bu özelliğini değiştirilemez dijital cüzdan imzalarının desteğiyle mevcut düzenlemelere uygun hale getirecektir.

MimbleWimble Nedir?

Beam’in temelini Mimblewimble teknolojisi oluşturmaktadır. Mimblewimble protokolü temel olarak Bitcoin protokolüne dayansa da özellikleri, gizliliği ve ağın verimliliğini artırmak için değiştirilmiştir.

Mimblewimble protokolüne dayalı işlemlerde alıcılar, bir işlemi imzalarken bir körleme faktörü yaratabilirler. Bu durumun gerçekleşmesi için Pedersen Taahhütleri ve Gizli İşlemlerin kombinasyonlanarak kullanılması gerekir. Mimblewimble protokolüne dayalı işlemler gizlilik ve ölçeklenebilirliğe sahip bir blok zincirine sahip olurlar.

Kripto para piyasasında gizli işlemler her işlem için ek kanıtlara ihtiyaç duyar. Bu durum işlemlerin külfetli hale gelmesine neden olur. Bu sorun Mimblewimble protokolünün komut dosyası oluşturmayı ortadan kaldırması ile çözülür. Bu çözümün ardından protokol, işlemlerin performansı düşmeden gizlilik ve güvenlik seviyelerine ulaşması için körleyici faktörleri sahte çıktılarla birleştirir.

Beam Coin

Mimblewimble blok zinciri içinde işlemler, rastgele karıştırılmış çıktılar ve girdiler gibi görünür. Bu görünüm sayesinde sadece belirli yeni girdiler doğrulanmaya ihtiyaç duyar. Bu durum düğümlerin daha hızlı senkronize olmasını sağlar. Mimblewimble protokolüne dayalı blok zincirleri daha yavaş büyür, şişkinlikten kaçınır. Ayrıca zincirdeki tam düğümler daha verimli çalışır ve ağı uzun vadede iyileştirir.

Beam, Mimblewimble tabanlı ilk uygulamalarından biridir. Kripto para piyasasına verimlilik ve gizlilik açısından önemli yenilikler getirmiştir. Ocak 2019 tarihinde kripto para birimi sahnesine giren Beam, dünyada ilk kez 2016 yılında yapılan Mimblewimble teknik incelemesinin ardından konuşulmaya başlanmıştır. O tarihten bu yana büyük ilgiyle ortaya çıkması beklenmiştir.

Beam’in en büyük rakiplerinden biri olan Monero’nun yaratıcılarından Riccardo Spagni de Mimblewimble gizlilik teknolojisinin oldukça etkileyici olduğunu söylemiştir. Ayrıca Beam’in altında yatan teknolojiye çok büyük saygı duyduğunu dile getirmiştir.

Beam Coin Nedir?