Kripto Para: Dijital Dünyanın Parası
Kripto Para: Dijital Dünyanın Parası

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Kripto Para: Dijital Dünyanın Parası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Para adını 2009 yılından beri duyduğumuz özellikle de 2017 yılında zirve yapan, birçok insanı milyarder konumuna yükselten dijital paranın dünyasını anlamlandırmaya çalışalım. Kripto para, işlemlerin güvence altına alınması için şifreleme kullanılan, nakit paranın muadili olan, merkezsiz, elle tutulmayan bir dijital unsurdur.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Kripto para çeşitleri Bitcoin, Ethereum, Rıpple, Litecoin gibi birçok çeşitten oluşmaktadır.

Kripto Para Tarihçesi

İlk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto adlı şahıs tarafından üretildiği söyleniyor. Bu isim bir gruba mı ait yoksa bir topluluğa mı ait bilinmiyor. Tek bilinen şey üretildiği zamandaki mevcut değeriyle şimdiki zamandaki mevcut değerinin arasında azımsanmayacak derecede fark olmasıdır. Kripto para 2017 yılında zirve yapmıştır. Birçok insan bu sayede milyarder konumuna gelmiştir. Ama 2018 yılında bir çığın düşüş hızına eşdeğer olacak şekilde düşüş yaşamıştır. Bunun nedeninin şüpheli işlemlere dair çıkan raporlardan olduğu biliniyor.

Kripto Para Farkı

Peki, bu paranın piyasadaki mevcut paradan farkı nedir? Öncelikle bunun anlaşılması gerekir. İlk olarak bu para merkezsizdir yani paraların her biri farklı yerlerde farklı şifrelerde tutulur ve günceldir. Hâkimiyet sahiplerine aittir. Parayla ilgili herhangi bir emir sadece sahibine aittir.

Kripto Para Farkı

İnsanlar kendi Kripto paralarını üretebilirler. Paralar öyle her istenildiği zaman basılma özelliğine sahip değildir yani sahtesi yapılamaz. Taklit etmek mümkün değildir. Ani değişimler göstermez. Mevcut piyasa parasından en önemli farkları bunlardır. Bütün bunların yanına ek olarak sürekli erişimi sağlanan, komisyon ücreti az olan ve site güvenirliği açısından yüksek olan, hâlihazırda kullanılır olan siteler mevcut durumda bulunmaktadır.

Kripto Para Kullanan Ülkeler

Bu özelliklere sahip parayı kullanan ülkeler elbette mevcut. Ama tüm piyasayı dönüştürmüş değiller. Örneğin, Venezuela Petro, Dubai, Em-Cash, Japonya Jcoin kullanmaktadır. Son zamanlarda yapılan G-20 zirvesi toplantılarının içeriğinde Kripto para için ayrı bir başlık bulunmaktadır. Ülkeler arasında bu sistemi yasaklayan yok ama oturtulmuş bir düzen de mevcut değil. Önümüzdeki dijital dünyanın, insanlara getirisi büyük çapta olacak gibi gözüküyor. Para sistemleri de bu getiriden etkilenebilir. Şimdilik dijital paraya uzanan yol ne kadar yakın veya ne kadar uzak öngörülemiyor.

Kripto Para: Dijital Dünyanın Parası