Merkezsiz Finans defi
Merkezsiz Finans defi

Yasal Uyarı: Bitcosar.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle Bitcosar.com ve sitede yer alan yazı ve makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan, yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan asla sorumlu değildir.

Merkezsiz Finans (DeFi) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkezsiz finans (DeFi) nedir? Ne işe yarar? DeFi, Ethereum ağı üzerinde inşa edilen bir grup finansal araç için kullanılan bir terimdir. Merkezsiz finansın (DeFi) amacı ise, sanal ortamda erişimi olabilen herkesin, herhangi bir komisyoncuya ihtiyaç duymadan, bankacılık işlemlerini gerçekleştirilmesine olanak sağlayabilmektir. Bu bankacılık işlemlerinin içerisinde; borçlanma ve borç verme işlemleri de bulunmaktadır.

Günümüzde merkezsiz finans, elde ettiği olumlu sonuçlar sayesinde başarılı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Rakipleri arasında, blokzincir ve merkezi sisteme sahip olmayan tüm web ortamlarında en hızlı büyüyen platformlardan biri haline gelmiştir.

300’den fazla kripto para ile ticaret yapmak, lending ve staking’den kazanç sağlamak için bu linkten Binance’ye kayıt olabilirsiniz.

Merkezsiz Finans

Geleneksel finans işlemlerine ve yönetim tarzına baktığınızda, küresel dünyada para idare edilebilmek için bir grup merkez bankası tarafından yönetilir. Bu benimsenmiş sisteme genel olarak baktığımızda ise, dünya ekonomisi için işlerin daha kolay ve düzenli bir şekille ilerlemesine fayda sağlar. Fakat her sistemde de olduğu gibi, onun da belli başlı sınırları bulunmaktadır.

Yapılan araştırma sonuçlarına ve uzman görüşlerine göre, milyonlarca insan adres, kredi geçmişi, güvenilirlik ve kişisel bilgiler bağlamında değerlendirildiğinde, çeşitli nedenlerden ötürü bu sistemin bir parçası değildir.

Merkezsiz Finans DeFi

Merkezi olmayan finans sistemi DeFi ve blokzincir, önceki süreçlerde borçlanma ve banka hesapları gibi durumlara erişmek için uğraşanların, bu hizmetlere katılmasını engelletecek şeyleri azaltmak için bir çözüm olarak topluma tanıtıldı. Peki DeFi’nin kurucusu kimdir? Birçok kaynağa göre DeFi’nin tek bir kurucusu yoktur.

Hizmete sunulan DeFi uygulamaları, Vitalik Buter’in tarafından geliştiren Ethereum platformunun üzerine inşa edilmiştir. Şu anda mevcut olan ve fazlaca talep gören en büyü DeFi uygulaması ise MakerDAO’dur. Bu uygulamanın kurucusu da Rune Christensen’dir.

Merkezsiz Finans

DeFi ile Neler Yapılabilir?

DeFi’nin sloganlarından biri de ‘’money legos’’ kavramıdır. Bu kavramın anlamı herkesin açık kaynaklı bir şekilde, mevcut herhangi bir DeFi ürününe ulaşıp, değiştirebileceği veya üzerine yeni algoritma inşa edilebileceği yönünde bir fikirdir.

DeFi ürünleri, küresel boyutta milyonlarca insanın finansal erişim kurmasına olanak sağlayabiliyor. Bu uygulamaları gerçekleştiren insanlar, hala güncelleme ve erişebilirlik faaliyetlerini artırmak yönünde birçok araştırma ve çalışmalar yürütüyor.

DeFi ürünlerini kullanabilmek için, bir uygulamanın web sitesine gidip bir MetaMask cüzdanına bağlanarak bu ağdaki ürünleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Çoğu bu tarz merkeziyetsiz uygulamalar da kullanıcıların herhangi bir kişisel veri ve bilgilerin kaydolmasına ihtiyaç yoktur. Bunun yanı sıra, kayıt olurken ücret veya havale de talep edilmemektedir.

Fakat aynı şeyi Ethereum ağı üzerinden denerseniz, belli bir ücret göndermek zorunda kalabilirsiniz. Peki DeFi ile neler yapabilirsiniz?

DeFi ile Neler Yapılabilir

DeFi sayesinde, MakerDAO’nun Oasis uygulaması ve Compound’unu kullanarak krediye sahip olabilir veya kripto paralar satın alarak, sonrasında faiz oranı ile kazanabilirsiniz. Son olarak aynı zamanda, Kyber ve Uniswap’e kayıt olarak ya da isterseniz olmadan kripto varlıkların alım- satım işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Merkezsiz Finans (DeFi) Nedir?

Giriş Yap

BİTCOŞAR ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!